Energielabel kantoor

Volgens de Nederlandse minister Blok, vanaf 2023, zullen kantoren in Nederland met een lage energie-efficiëntie, namelijk armer dan energielabel C, eenvoudigweg verboden zijn. Volgens minister Blok is dit in principe geen probleem, omdat de investering terugverdiend wordt door energiebesparingen en kantooreigenaren voldoende tijd hebben om deze investeringen voor te bereiden.

Maar houdt dit een keuze in? Voor leasevestigingen met een kantoorfunctie is het korte antwoord nee. Wanneer het wordt verkocht, gehuurd, gesloopt of officieel wordt geleverd, is een gebouw met een kantoorfunctie verplicht om over een geldig energielabel te beschikken. Dit is een verplichting voor de eigenaar en de verhuurder van het gebouw.

Energielabel kantoren 2023

Sinds 1 januari 2015 heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de verplichting gecontroleerd om een ​​energielabel te krijgen wanneer een onroerend goed wordt verkocht of verhuurd. Als er dan geen energielabel is, riskeert u een boete van maximaal EUR 20.250.

Het risico van een boete is niet de enige reden voor een verhuurder om rekening te houden met het energielabel. Afgezien van sociale overwegingen, zijn er juridische kwesties die moeten worden overwogen.

De minister van Huisvesting en het Rijk, Stef Blok, heeft bij brief van 28 november 2016 aangekondigd dat hij met ingang van 1 januari 2023 een verplichting wil invoeren voor kantoorgebouwen met minimaal een C-label.

Die verplichting is van toepassing op gebouwen met een kantoorfunctie volgens de gebouwen- en archiefdatabank (BAG), met een ondergrens van 100m². Een uitzondering wordt gemaakt (voor het heden) voor historische gebouwen. Het opleggen van deze verplichting vereist een wijziging van het Bouwbesluit 2012. De vereiste procedure is in de eerste helft van 2017 van start gegaan.

Energielabel C kantoren

De verplichting om minimaal aan de vereisten voor een C-label te voldoen, kan verstrekkende gevolgen hebben. Als een gebouw momenteel een G-label heeft, dan zijn volgens de verklaring van de heer Blok structurele wijzigingen aan de schaal nodig om het C-label te verkrijgen.

Wanneer heeft u een energielabel nodig voor een kantoorgebouw? Een energielabel voor een kantoorgebouw is nodig in de volgende situaties:

  • Bij verkoop van het kantoor, op het moment van overdracht dient het energielabel aanwezig te zijn.
  • Bij verhuur van het kantoorgebouw, op het moment dat er na 1 juli 2015 een nieuwe huurder in het pand zit dient er een energielabel aanwezig te zijn.
  • In geval van verkoop wordt meestal door de notaris aangegeven dat er een energielabel aanwezig dient te zijn op het moment van de overdracht. In sommige gevallen houdt de notaris zelfs de overdracht tegen indien er geen energielabel aanwezig is.

In geval van verhuren van het kantoorpand aan een nieuwe huurder is het energielabel verplicht. Zelfs als de huurder er geen behoefte aan heeft kan dit resulteren in een hoge boete voor de eigenaar.

Voor welke kantoren is een energielabel verplicht

Het energielabel is verplicht voor alle kantoren groter dan 50m2. Mocht u twijfelen of uw kantoorpand een energielabel nodig heeft, neem dan gerust contact met ons op. Iedereen die eigenaar is van een kantoorgebouw dat vóór 2023 moet worden gerenoveerd, moet eerder dan later de kosten en de gevolgen van die renovatie in kaart brengen. Energielabel nodig? Onze energielabels worden altijd binnen enkele dagen afgemeld zodat u uw pand snel kunt verhuren of verkopen. Wij werken met vaste lage prijzen en zijn daarmee de goedkoopste van Nederland. Daarnaast rekenen wij géén voorrijkosten. Neem contact op voor de mogelijkheden.

8,9
klanten vertellen
75 Beoordelingen
Kantooradres
  • Kerkenbos 1043
    6546 BB Nijmegen

Telefoonnummer
E-mailadres

Certificering

EPG Certificering BV | Bedrijfsenergielabels.nl NL EPBD | Bedrijfsenergielabels.nl ISSO Kennisinstituut voor installatietechniek | Bedrijfsenergielabels.nl