Energielabel voor utiliteitsgebouwen

Als u een utiliteitsgebouw gaat verkopen, verhuren of op gaat leveren, dan is een energielabel verplicht. Onder andere scholen, ziekenhuizen, kantoren en winkels vallen onder de noemer utiliteitsgebouwen. Heeft u geen energielabel, dan riskeert u een bestuurlijke boete van € 20.250,-.

Het maakt niet uit of het een al bestaand of nieuw gebouw is, het energielabel is in beide gevallen verplicht. Er zijn echter gebouwen waarbij een energielabel niet nodig is. Hierbij kunt u denken aan fabriekshallen, maar ook beschermde monumenten.

Aanvraag van een energielabel voor utiliteitsgebouwen

Het registreren van een energielabel voor utiliteitsgebouwen gaat anders als het registreren van een energielabel voor woningen. Als eigenaar ontvangt u namelijk geen voorlopig label. Ook kunt u deze online niet omzetten naar een definitief energielabel. Als eigenaar zult u zelf een deskundige in moeten schakelen. Deze zal vervolgens het gebouw op meerdere kenmerken gaan controleren. Daarna zal de deskundige het energielabel laten registreren.

Stichting Kwaliteit voor Installatie Nederland (KviNL) geeft u een compleet overzicht van verschillende bedrijven die gecertificeerd zijn om energielabels voor utiliteitsgebouwen af te mogen geven. Bedrijfsenergielabels B.V. is BRL 9500 gecertificeerd en is daarom bevoegd om energielabels voor utiliteitsgebouwen afgeven.

Een energielabel bij verkoop of nieuwe verhuur

In het geval van nieuwe huur dient u als eigenaar van dit gebouw een afschrift van het energielabel aan de nieuwe huurder te overhandigen. Bij het verkopen zal de koper het energielabel van de oude eigenaar krijgen.

Toezicht op het energielabel

Om te kijken of er een definitief energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering is zal de Inspectie Leefomgeving en Transport  dit controleren.

Energielabel in zicht ophangen

Overheidsorganisaties die in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 zitten dienen het energielabel goed zichtbaar voor publiek op te hangen. Dit kan bijvoorbeeld naast de receptie of bij de ingang worden gedaan.

Deze regel is ook geldig voor andere publieke gebouwen vanaf 250 m2. Hierbij kunt u denken aan ziekenhuizen, supermarkten, winkels, banken, hotels etc. Dit hoeft echter alleen als er voor deze gebouwen ook een energielabel ter beschikking is, door bijvoorbeeld een verkoop.

Bron: Rijksoverheid

8,9
klanten vertellen
75 Beoordelingen
Kantooradres
  • Kerkenbos 1043
    6546 BB Nijmegen

Telefoonnummer
E-mailadres

Certificering

EPG Certificering BV | Bedrijfsenergielabels.nl NL EPBD | Bedrijfsenergielabels.nl ISSO Kennisinstituut voor installatietechniek | Bedrijfsenergielabels.nl

Vraag uw energielabel aan in 3 stappen

1. Afspraak maken

2. Inspectie

3. Energielabel en advies