Energielabel bij het financieren van een bedrijfspand

energielabel bij het financieren van een bedrijfspand

Een energielabel is verplicht bij het verhuren of verkopen van uw bedrijfspand. Ook banken hechten steeds meer waarde aan de energiezuinigheid van bedrijven. Een energielabel is dan ook verplicht bij het aanvragen van een financiering voor uw bedrijfspand bij de ING Bank en de Rabobank. Lees verder om meer over de energielabel verplichting bij het financieren van een pand.

Energielabel C verplichting

Bij de ING Bank is het zelfs zo dat er geen bedrijfspanden worden gefinancierd met een energielabel lager dan C. ING Bank geeft aan geen financiering te willen doen bij panden met slechtere energielabels. Deze eis, bij het aanvragen van een financiering voor een bedrijfspand, is vooruitlopend op de regelgeving die in 2023 wordt ingevoerd. Met deze regelgeving zijn kantoren verplicht om een C label of hoger te bezitten. Op den duur zullen bedrijfspanden met een energielabel lager dan C niet meer gebruikt worden, waardoor het bedrijfsleven zal verduurzamen.

Rente korting bij financiering

Het aanvragen van een energielabel wordt vaak als een noodzakelijk kostenpost gezien dat niks oplevert. Echter kan het ook voordelen hebben. Wanneer u een Energielabel C of hoger heeft kan dit namelijk rente korting opleveren. Hoe beter het label, hoe lager de rente. Onder andere Rabobank en ING geeft deze korting. Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen is niet alleen interessant voor een lagere rente. Het verdient zich op termijn ook terug door besparing op energie en het pand wordt meer waard met een beter energielabel.

Wanneer een energielabel C of hoger

U wilt een pand financieren en er is (nog) geen energielabel bekend. Hoe kunt u een energielabel C halen? De energieklasse van het pand is afhankelijk van een aantal factoren. Wij hebben ze hieronder voor u op één rijtje gezet.

 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Gevelisolatie
 • Verlichting
 • Koeling installaties
 • Dubbel glas
 • HR-ketel of warmtepomp
 • Zonnepanelen

De factoren hierboven zijn vaak bij panden die na 1990 gebouwd zijn redelijk goed. Heb je een pand dat gebouwd is na 1990? Dan is de kans groot dat u een energielabel C of beter scoort. Bij oudere bedrijfspanden moeten er vaak maatregelen genomen worden om een minimaal een C label te behalen.

Heeft u vragen over het energielabel bij het financieren van een pand? Vraag het ons gerust via de chat, stuur een mail of bel naar 085 065 7360. Onze medewerkers helpen u graag met het verkrijgen van het juiste label.

Hoe werkt het aanvragen?

Het aanvragen van een label is zeer gemakkelijk. Allereerst kan u een afspraak inplannen via onze website, vervolgens komen onze adviseurs op inspectie om alle factoren te bekijken en te noteren, tot slot worden deze notities bij ons op kantoor uitgewerkt naar een energielabel. Die wij binnen één week aan u leveren. Volg deze stappen om een energielabel aan te vragen:

 1. Afspraak maken. U kunt bij ons een afspraak inplannen door het contactformulier in te vullen of door te bellen naar 085 065 7360.
 2. Inspectie. Op de afgesproken datum komen onze inspecteurs het pand bekijken en beoordelen. Dit duurt ongeveer één uur, natuurlijk is dit natuurlijk afhankelijk van de grootte van het bedrijfspand.
 3. Energielabel en advies. De gegevens die de inspecteur genoteerd heeft worden bij ons op kantoor uitgewerkt tot een energielabel en een adviesrapport. Het toegewezen energielabel ontvangt u bij ons binnen één week.
Kantooradres
 • Kerkenbos 1043
  6546 BB Nijmegen

Telefoonnummer
E-mailadres

Certificering

EPG Certificering BV | Bedrijfsenergielabels.nl NL EPBD | Bedrijfsenergielabels.nl ISSO Kennisinstituut voor installatietechniek | Bedrijfsenergielabels.nl