Energielabel C-verplichting voor kantoren

Energielabel C-verplichting voor kantoren

Vanaf januari 2023 geldt er voor kantoren van minimaal 100 m2 een energielabel C verplichting. Het kabinet wilt hiermee de CO2-uitstoot van kantoorpanden verminderen. Volgens het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) kunnen veel pandeigenaren met een aantal simpele aanpassingen voldoen aan deze verplichting. Ook onze BRL 9500 gecertificeerde adviseurs geven aan dat het voldoen aan deze verplichting vrij gemakkelijk is, maar voor veel energiebesparing zorgt.

Verplichting vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 zal er door de gemeente gecontroleerd gaan worden of kantoorgebouwen voldoen aan deze energielabel C-verplichting. Wanneer het gebouw niet voldoet aan de labelplicht dan kunt u een waarschuwing krijgen. Als er na de waarschuwingen geen aanpassingen gedaan worden, dan loopt u het risico op een boete of zelfs het sluiten van het kantoorpand.

Labelplicht uitzonderingen

De energielabel C-verplichting geldt niet als de kantooroppervlakte minder dan 50% is van het totale oppervlakte betreft. Voor deze gebouwen verandert er dus niks op 1 januari 2023. De eerste stap voor u als pandeigenaar is het aanvragen van een energielabel om het huidige energielabel te laten bepalen. Wanneer blijkt dat uw pand al over een energielabel C beschikt is er (voorlopig) geen actie vereist.

Blijkt het pand een lager energielabel dan C te hebben? Dan zal u wel maatregelen moeten treffen voor het verbeteren van de energieklasse. Bij het aanvragen van een energielabel ontvangt u ook een rapport met verbeterpunten. Vaak zijn panden met een energielabel D en F door een paar kleine aanpassingen gemakkelijk te verbeteren naar een energielabel C of hoger.

Kantooradres
  • Kerkenbos 1043
    6546 BB Nijmegen

Telefoonnummer
E-mailadres

Certificering

EPG Certificering BV | Bedrijfsenergielabels.nl NL EPBD | Bedrijfsenergielabels.nl ISSO Kennisinstituut voor installatietechniek | Bedrijfsenergielabels.nl